Sana özel CV örneklerine göre en doğru CV’yi hemen oluştur
Kariyer.net’e üye ol ve 72.000’den fazla iş ilanı arasından sana en uygun ilana hemen başvur!

İstifa Mektubu Nasıl Yazılır?

Günümüz iş dünyası dinamiklerinin çalışanlara sunduğu yeni iş fırsatları ya da beraberinde getirdiği bazı olumsuzluklar olabiliyor. Bu gibi durumlarda birçok çalışan istifa etmeyi düşünüyor. Ancak istifa kararı almak ve “Nasıl istifa edilir” sorusunun cevabını verebilmek her zaman bu kadar kolay olmuyor. Özellikle uzun süredir çalıştığınız bir firma ya da pozisyondan ayrılıyorsanız, koşullar ne olursa olsun istifa etmek oldukça zorlu bir süreç. İşte bu zorlu sürecin üstesinden gelerek profesyonel bir veda edebilmeniz açısından dikkat etmeniz gerekenler:

 

1.Her şeyden önce istifa kararını üzerinde ayrıntılı düşünerek vermeniz gerekiyor. Bu karar alınırken ve uygulanırken hassas ve bilinçli davranılması şart. Nitekim istifa ederken yöneticinize ve iş arkadaşlarınıza karşı tutumlarınız, ileride faydalanabileceğiniz bağlantılar kurabilmenizi, referans mektubu alabileceğiniz insanları tespit etmenizi ve gerektiği zaman sizlerle de bağlantı kurulabilmesini sağlayabiliyor.

 

2.İstifanızı zamanında yapmanız gerekiyor. İstifa kararınızı, belirli bir süre önce bildirmeniz oldukça önemli. Böylelikle hem tamamlanmamış işlerinizi bitirebilir hem de yeni bir iş arayabilmek için ihtiyacınız olan süreyi elde edersiniz. Aynı zamanda işvereniniz de ayrıldığınız pozisyona uygun adayları tespit edebilme imkanı bulur. Bu nedenle iş yerinizden fiili ayrılışınızı gerçekleştirmeden ne kadar süre önce istifa mektubunu vermeniz gerektiği yasalarla belirlenmiştir. Ayrılacağınız işyerinde 6 aydan az süredir çalışıyorsanız en az 2 hafta önce, 6 ay ile 1,5 yıl arası çalışıyorsanız 4 hafta önce, 1,5 yıl ile 3 yıl arasında çalışıyorsanız 6 hafta önce, 3 yıldan fazla çalışıyorsanız 8 hafta önce istifa mektubunu vermeniz ve bu süreleri çalışarak geçirmeniz gerekiyor. Aksi halde ihbar tazminatı ödenmesi gibi hukuki yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.

 

3.Peki istifa dilekçesi nasıl yazılır? İstifa mektubunun uygun bir üslup ile yazılarak elden verilmesi gerekiyor. Mektubun kısa, net ve anlaşılır olması oldukça önemli. Mektubun eğer varsa İnsan Kaynakları Müdürlüğü’ne, eğer yoksa Genel Müdürlüğe ya da yetkili departmana hitaben yazılması gerekiyor. İstifa dilekçesi metnine girişte, ad-soyad ile kurumunuz ve pozisyonunuzu belirtmelisiniz. Sonrasında işinizi hangi gerekçelerle bırakmak istediğinizi kısa ve net bir üslupla ifade etmeniz gerekiyor. Bu nedenle gereksiz tekrarlardan kaçınılması, istifa iradesinin açıkça gösterilmesi ve gerekçelerinin net bir şekilde belirtilmesi gerekiyor. İstifa mektubuna bekleme sürenizin sonunda istifa ettiğinizin ve tüm yasal haklarınızı saklı tuttuğunuzun yazılması hukuki açıdan faydalı olacaktır. Son olarak mektubun verildiği tarihin ya da gönderildiği tarihin eklenerek imzalanması gerekiyor.

 

Aşağıda sizler için istifa dilekçesi örneği paylaştık. Bu istifa dilekçesi örneklerini kendinize göre uyarlayarak dilekçenizi kolayca hazırlayabilirsiniz.

 

Diğer CV Örnekleri
CV Örnekleri
Boş CV Örneği
Yeni Mezun Stajyer CV Örneği
İngilizce CV Örneği
CV Örnekleri
Hazır CV Örneği
Avukat CV Örneği
Bankacılık Sektörü CV Örneği

Kariyer.net’te CV oluşturmak ve hemen iş başvurusu yapmak için tıklayın

İLANLARA BAŞVUR
DAHA FAZLA GÖSTER
Püf Noktaları
Özgeçmişin en fazla 2 sayfa olmalı. (Akademik CV daha uzun olabilir.) Gereksiz bilgiler eklemekten açının.Uzun paragraflardan kaçınmalısın. (CV incelemelerine en fazla 1-3 dakika süre ayrılıyor) Birinci ya da üçüncü tekil kişi ağzıyla yazmalısın.Genellikle "Times New Roman" veya "Arial" gibi kolay okunabilen karakterler kullanmalı, 11 ya da 12 punto ile yazmalısın.Kelime ve cümlelerin altını çizmemelisin. (İnternet adresleri hariç) İmla kurallarına dikkat etmelisin.Başvurduğun pozisyona uygun bir ön yazı hazırlamalısın. Genel başvuru yapıyorsan, ön yazında hangi alanda çalışmak istediğinizi belirtmelisin. Takım elbiseli çekilmiş fotoğraflar eklemelisin.Facebook fotoğrafın yerinde güzel.Silik, bulanık, arka planı karışık fotoğraflar eklememelisin. E-posta adresine özen göster, isim soyadından oluşan ciddi, telefonda da kodlaması kolay bir e-posta adresi kullanmalısın.
Kariyer Hedefi
Başvurduğun pozisyona uygun özelliklerinizi anlatabileceğin, kendini tanıtacağın ve başvuru amacınızı belirteceğin çok kısa bir paragraf yazmalısın.
Kişisel Bilgiler
Adını, açık adresini, sana ulaşılabilecek telefon numaralarını ve e-mail adresini özgeçmişinin başına mutlaka yazmalısın. Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum gibi bilgiler mutlaka yazılmalı.Uyruğunu yurt dışındaki işlere başvuru yaparken yazabilirsin.
Eğitim Bilgileri
Mezun olduğun programları ters kronolojik sıra ile yazmalısın.Okurken aldığın dereceleri ya da önemli başarıları ve genel not ortalamanı belirtebilirsin.Yeni mezunsan bu bölüm başta olmalı ama iş deneyimine sahipsen bu bölümü iş deneyimi bölümünün altına yazabilirsin.
İş/Staj Deneyimi
Ters kronolojik sıra ile iş ve staj deneyimlerini yazmalısın.Çalıştığın yerdeki pozisyonunu belirterek her birinin altına sorumluluklarını ve genel olarak yaptığın işleri kısaca listelemelisin.Başarılarını özellikle vurgulamalısın.
Beceriler
Bildiğin yabancı dilleri ve bilgisayar programlarını belirtebilirsin.Birkaç program ya da yabancı dil biliyorsan yanlarına hangi seviyede bildiğini ekleyebilirsin.Bunların dışında başvurduğun pozisyon özelinde yazılabilecek becerilerini yazabilirsin.Mesleğinizle ilgili profesyonel kuruluşlara üye iseniz bunları yazmanız sizin içinEğer pozisyon için gerekli ise ek bilgi başlığı altında sürücü belgenin olduğunu belirtebilirsin
Eğitimler/Sertifikalar
Katıldığın mesleki kurs ve eğitimleri, sertifikalarını uygun başlıklar altında belirtebilirsin.
Referanslar
İki referans yazılabilir.Yeni mezunsan referanslarının biri hocandan, biri de stajyer olarak bağlı çalıştığın yöneticinden olabilir.Diğer seçenek ise, "Talep edildiğinde verilecektir" ibaresini eklemektir.Eğer referansın yoksa bu bölümü eklemeyebilirsin.Sizi çok yakından tanımayan kişileri referans olarak göstermeyin ve referans gösterdiğiniz kişilere önceden haber verin.