Çevre Sağlığı (MYO) Bölümü

Çevre Sağlığı Bölümü Nedir?

Sanayi ve teknolojinin gelişmesi, plansız şehirleşme, dünya üzerindeki kaynakların kontrolsüzce kullanılması ve hızlı nüfus artışı gibi faktörler, içinde bulunulan çevrenin sağlığını olumsuz etkileyen unsurlardır. Canlıların sağlık durumunu etkileyen biyolojik, fiziksel, kimyasal, sosyal ve kültürel faktörlerin tamamı çevre sağlığı olarak adlandırılabilir. Çevre Sağlığı Bölümü her türlü doğal kaynağın korunarak çevrenin insan sağlığına uygun hale getirilmesini amaçlayan eğitim programıdır. Bölüm; çevresel sorunların belirlenmesi ve bu sorunlarla ilgili bilimsel çözüm yolları ile gerekli faaliyetleri gerçekleştiren çevre teknikerleri yetiştirir. Bu bölümde eğitim almak isteyen öğrencilerin çevre sorunlarına duyarlı, biyoloji ve kimya konularına ilgili kişiler olması önemlidir.

Çevre Sağlığı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Çevre Sağlığı Bölümü 2 yıllık bir ön lisans programıdır. Eğitim süresi 4 yarıyıldan oluşur. Bu bölüm mezunlarının Dikey Geçiş Sınavı ile Hemşirelik, Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri, Sağlık Yönetimi, Biyoloji, Çevre Mühendisliği ve Sosyal Hizmetler bölümlerinde 4 yıllık lisans eğitimi almaları mümkündür. Bu bölümlere DGS ile geçiş yapmak isteyen öğrencilerin, bölümlere giriş yapmayı sağlayan puan türünden yeterli puanı almaları gerekir. Çevre Sağlığı Açıköğretim Fakültelerine de DGS sınavı ile geçiş yapabilir. Çevre Sağlığı taban puanları tercih edilen üniversiteye göre değişiklik gösterir. Bu bölümü bünyesinde bulunduran üniversitenin burslu veya burssuz taban puanları da birbirinden farklıdır. Çevre Sağlığı sıralama puanları üniversitelere göre değişiklik gösterir.

Çevre Sağlığı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bu bölümde öğrencilere; Ekoloji, Genel Biyoloji, Halk Sağlığı, Genel Kimya, Çevre Politikaları ve Mevzuat, Parazitoloji, Katı Atıklar ve Tehlikeli Atık Yönetimi, Klimatoloji, Atık Su Arıtımı, Toprak ve Su Bilgisi, Gıda Hijyeni Kontrolü, Çevre Kirliliği Ölçme ve Değerlendirme dersleri ile olabilecek çevresel sorunlara farklı bilimsel yollar üretmeyi amaçlayan eğitimler verilir. Verilen dersler üniversitelere göre farklılık gösterebilmektedir. Bu bölümde eğitim alan öğrencilere ulusal ve uluslararası boyutlarda çevre konuları ile ilgili mevzuatları karşılaştırmalı olarak anlatan eğitimler de verilir.

Çevre Sağlığı Mezunu Ne İş Yapar?

Çevre Sağlığı mezunu ne iş yapar sorusu şu şekilde yanıtlanabilir; çalıştığı kuruma, görev, yetki ve sorumluluklarına bağlı olarak değişen faaliyetlerdir. Çevresel problemleri anlamak için su, toprak, atık ve hayvansal madde örneği toplamak, bu sorunlar hakkında değerlendirmeler yapmak ve çözüm yolları önermek yaptığı işlerin bir bölümünü oluşturur. Çevre teknisyenleri çevre kirliliğini önlemek için çeşitli çalışmalar yapar. Hava kirliliği ölçümü ve endüstride zararlı atık maddeleri kontrolünü yaparak çevresel faktörleri araştırır. Bulaşıcı hastalıklara neden olan çevre kirliliği ile ilgili araştırmalar yaparak buna neden olan çevresel faktörleri belgeler ve gerekli kontrolleri yapar. İçme ve diğer suları saptar, örnekler alır ve analizlerini yapar. Tüm bunlar hem çevre hem de insan sağlığını korumak ve iyileştirmek için gerçekleştirilen faaliyetlerdir.

Çevre Sağlığı Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Çevre Sağlığı iş imkanları oldukça fazladır. Çevre Bakanlığı’na bağlı çeşitli birimler, belediyeler, Halk Sağlığı Laboratuvarı, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve Tarım İl Müdürlükleri, Hastane, Sağlık Ocağı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre koruma ve insan sağlığı üzerine çalışmalar yapan dernek ve özel kuruluşlarda görev yapabilirler. Çevre sağlığı maaşları çalışılan kuruma ve kişinin yetkinliklerine göre değişiklik göstermektedir. Bu alanda çalışmak isteyen kişiler Kariyer.net üzerinden çevre sağlığı teknisyeni iş ilanları seçeneklerine göz atabilir.

Çevre Sağlığı (MYO) Bölümü Taban Puanları

Üniversiteler Bölümler Puan Türü Kontenjan Taban Puan Başarı Sırası
1
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
Çevre Sağlığı TYT 60 310,08055 767.828
2
Bingöl Üniversitesi
Çevre Sağlığı TYT 30 308,809 781.573
3
Bitlis Eren Üniversitesi
Çevre Sağlığı TYT 50 308,62201 783.678
4
Çankırı Karatekin Üniversitesi
Çevre Sağlığı TYT 45 282,88149 1.104.110
5
Hakkari Üniversitesi
Çevre Sağlığı TYT 40 294,51484 949.872

Çevre Sağlığı (MYO) Bölümü için Üniversite ve Kariyer Yolculuğu

Çevre Sağlığı (MYO) Bölümü hangi üniversitelerde bulunuyor? Bölümün mezunları hangi pozisyonlarda çalışıyor? Tüm yanıtları aşağıdaki tabloda bulabilirsin!

Çevre Sağlığı (MYO) Bölümü mezunları hangi sektörlerde ve departmanlarda çalışıyor?

Mezunların Çalıştığı İlk 5 Sektör

  • 1 Sağlık
  • 2 Sağlık Hizmetleri
  • 3 İş Sağlığı ve Güvenliği
  • 4 Kamu / Devlet
  • 5 Turizm

Mezunların Çalıştığı İlk 5 Departman

  • 1 Sağlık
  • 2 Satış
  • 3 Eğitim
  • 4 Hizmet
  • 5 İnsan Kaynakları